Η Παυλώνια, λόγω του μεγέθους του φυλλώματος και της ομορφιάς των ανθέων, είναι είδος διακοσμητικό και χρησιμοποιείται ευρέως σε δεντροστοιχίες και πάρκα σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε αγροδασικά συστήματα σε συνδυασμό με γεωργικές καλλιέργειες, με βόσκηση οικόσιτων ζώων (βελτιώνει το έδαφος, το μικροκλίμα και προσφέρει τροφή και σκίαση στα ζώα) ή με τη μελισσοκομία (πολλά και άφθονα άνθη).

Παραγωγή Βιομάζας

Η Παυλώνια ενδείκνυται για παραγωγή ξυλώδους βιομάζας (φυτ. σύνδεσμος: 3x3m δηλαδή, 111 φυτά ανά στρέμμα) για χρήση πέλλετς, μπρικέττες και άλλα, με ειδικό βάρος 0,60 έως 0,80 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό.

Παραγωγή Ξυλείας

Η Παυλώνια ενδείκνυται για παραγωγή πολύτιμης τεχνικής ξυλείας (πολύ καλές φυσικές και μηχανικές ιδιότητες και εύκολη κατεργασία) (φυτ. σύνδεσμος: 4x4m ή 5x5m δηλαδή, 62 ή 40 φυτά ανά στρέμμα).
 

Παραγωγή Καυσόξυλων

Η Παυλώνια δεν ενδείκνυται για παραγωγή καυσόξυλων λόγω της μικρής πυκνότητας ξύλου (0,30 με 0,35 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό) και της χαμηλής ευφλεκτικότητας.
 
Γενικά, η Παυλώνια ανταγωνίζεται από τα ψηλότερα γειτονικά δέντρα που τη σκιάζουν. Επειδή είναι είδος φωτόφιλο, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στη σκιά των άλλων δέντρων.
Μερικά είδη σε φυτείες Παυλώνιας μπορούν να υλοτομηθούν και να χρησιμοποιηθούν για πριστή ξυλεία ακόμα και 5 χρόνια μετά τη φύτευση. Από τη στιγμή που το φυτό υλοτομηθεί, αναβλαστάνει από το ήδη υπάρχον ριζικό σύστημα, και για αυτό έχει αποκτήσει το όνομα "φυτό του Φοίνικα" (μυθικό πουλί που είχε την ικανότητα να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του). Η Παυλώνια έχει χρησιμοποιηθεί σαν δέντρο αναδάσωσης και διακόσμησης σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ξυλογλυπτική σε Παυλώνια

Η ξυλογλυπτική σε ξύλο από Παυλώνια είναι μορφή τέχνης στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Σύμφωνα με τους μύθους αλλά και στοιχεία από καταγραφές, η χρήση του δέντρου χρονολογείται πριν από 2.600 χρόνια, όταν οι άνθρωποι στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν αυτό το δέντρο για διάφορους σκοπούς. Πολλά ασιατικά έγχορδα όργανα κατασκευάζονται από Paulownia tomentosa (π.χ. ιαπωνικό koto, zithers gayageum της Κορέας). Ιστορικές αναφορές από την Κίνα, που χρονολογούνται ήδη από το 1050 π.Χ., δηλώνουν ότι η Παυλώνια καλλιεργούνταν σε φυτείες για παραγωγή υψηλής ποιότητας ξυλείας.

Βίντεο Παυλώνιας

Προϊόντα Παυλώνιας