Φυτά Παυλώνιας

Φυτά Παυλώνιας

Κωδικός προϊόντος: fit031
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα

Η Παυλώνια ή Παουλώνια (Paulownia) είναι είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο της Ασίας με εμπορική αξία, καθώς καλλιεργείται για την παραγωγή ξυλείας και βιομάζας. Το  ξύλο της Παυλώνιας έχει ανοιχτόχρωμο καρδιόξυλο και από αιώνες χρησιμοποιείται στην Ασία επειδή είναι ευκατέργαστο και έχει όμορφη δομή. Η Παυλώνια (Paulownia spp.) είναι ένα γένος φυτών της μονογονικής οικογένειας Paulowniaceae. Τα δέντρα του γένους Paulownia είναι ταχέως αναπτυσσόμενα και έχουν μεγάλη εμπορική αξία, καθώς καλλιεργούνται για την παραγωγή ξυλείας (ξύλο σκληρού τύπου) και βιομάζας. Η Paulownia tomentosa είναι φυλλοβόλο δέντρο, φθάνει σε ύψος τα 10-25 μ., έχει μεγάλα πεντάνευρα φύλλα σε σχήμα καρδιάς, που το μήκος τους κυμαίνεται από 15-40 εκατοστά, και αναπτύσσονται σε αντίθετα ζεύγη επάνω στο στέλεχος. Σε νεαρή ηλικία, τα φύλλα σχηματίζουν σπείρες ανά τρία και μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά της πιο ώριμης ηλικίας. Το χαρακτηριστικό του μεγάλου μεγέθους σε νεαρή ανάπτυξη, είναι αυτό που αξιοποιείται από τους ανθοκόμους: κλαδεύοντας το δέντρο, εξασφαλίζουν ότι θα υπάρχει πλούσιο νέο φύλλωμα κάθε χρόνο, με τεράστια φύλλα που γίνονται μέχρι και 60 εκατοστά σε πλάτος. Αυτό είναι δημοφιλές στο σύγχρονο ύφος της κηπουρικής, που χρησιμοποιεί μεγάλα φυλλώδη και "αρχιτεκτονικά" φυτά. Η Παυλώνια είναι φυτό με την ταχύτερη ανάπτυξη στον κόσμο και με ξύλο εξαιρετικής ποιότητας. Ανάλογα με την ποικιλία ή το υβρίδιο που έχει φυτευθεί, μπορεί να φτάσει το ένα κυβικό μέτρο ξυλείας στα 5 με 6 χρόνια.  

Τα τελευταία χρόνια και μετά από μεγάλο διάστημα ερευνών, Ισπανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν δυο νέα υβρίδια ύστερα από διασταύρωση των ποικιλιών P (Fortunei & Elongata). Έτσι, προέκυψε η Paulownia Clon invitro 112 και η Cotevisa 2 που είναι και η σημαντικότερη λόγω της γρήγορης ανάπτυξης και της καλής ποιότητας ξύλου που παράγει. Αυτά τα δύο υβρίδια έχουν ήδη εγκλιματιστεί στις κλιματολογικές συνθήκες της Ευρώπης και με αντοχή σε θερμοκρασίες -25 έως +45 και προκύπτουν φυτά τα οποία μπορούν να φτάσουν σε 3 με 4 χρόνια τα 15 έως 20 μέτρα ύψος. Η Cotevisa 2 (υβρίδιο) και η Sang Tong (άριστο υβρίδιο) δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν από σπόρο όπως κάνουν οι περισσότεροι διότι δεν μπορούν να περάσουν τα ίδια γενετικά χαρακτηριστικά στα νεαρά φυτά με αποτέλεσμα, ξύλο κατώτερης ποιότητας και υπερβολικά αργή ανάπτυξη του φυτού. Στα υβρίδια αυτά λοιπόν για να έχουμε άριστα αποτελέσματα θα πρέπει να τα πολλαπλασιάσουμε με την μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας σε invitro κατάσταση. Πρόκειται για μία σύγχρονη μέθοδο αγενούς πολλαπλασιασμού η οποία γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε εργαστήριο από επιστήμονες Γεωπόνους και Βιολόγους, και κατά την οποία επιτυγχάνεται η ομοιομορφία και η άριστη ποιότητα των φυτών ανεξαρτήτου ποσότητας τα οποία φυτά είναι απαλλαγμένα από τυχόν ιώσεις και παθογένειες.

Τα δέντρα συνήθως φυτεύονται μεγάλες αποστάσεις όπως 3,5x3,5 μέτρα (82 δέντρα ανά στρέμμα), 4x4 μέτρα (62 δέντρα ανά στρέμμα) ή 5x5 μέτρα (40 δέντρα ανά στρέμμα) για φυτείες που προορίζονται για παραγωγή πολύτιμου τεχνικού ξύλου. Το ξύλο της Παυλώνιας είναι ελαφρύ (300 με 350 κιλά ανά κυβικό μέτρο ή 0,30 με 0,35 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό), σχετικά σκληρό, με καλή μικροδομή και γενικά έχει υψηλή αξία. Έχει πολλά πλεονεκτήματα, δε στρεβλώνει εύκολα, αντέχει στην υγρασία και τη σήψη και δεν εμφανίζει σχίσιμο μετά από κάρφωμα. Ένα δέντρο Παυλώνιας μπορεί να παράγει 1 κυβικό μέτρο τεχνικού ξύλου (σε ευνοϊκά περιβάλλοντα και με σωστή καλλιέργεια και φροντίδα) και επομένως η στρεμματική απόδοση να φθάσει τα 62 με 82 κυβικά μέτρα ξυλείας (σε ηλικία 8 με12 έτη). Κατάλληλοι δασοκομικοί χειρισμοί είναι απαραίτητοι για την παραγωγή πολύτιμου τεχνικού ξύλου όπως η απομάκρυνση των παράφυλλων και των μασχαλιαίων νεαρών κλαδίσκων τα πρώτα 3 έτη και το κατάλληλο κλάδεμα για τη δημιουργεία άκλαδου κορμού σε ένα ύψος τουλάχιστον 8-10 μέτρων. Οι τιμές του ξύλου (πριστή ξυλεία) της Παυλώνιας ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα, την κατηγορία διαβάθμισης και την επεξεργασία. Για παράδειγμα η τιμή ξύλου προέλευσης Κίνας κατηγορίας (Ε) είναι περίπου 300€ ανά κυβικό μέτρο ενώ το ξύλο προέλευσης Αυστραλίας κυμαίνεται στα 1.500€ ανά κυβικό μέτρο (ανάλογα με την ποιότητα και κατηγορία διαβάθμισης).

Το ξύλο της Παυλώνιας έχει μεγάλο πεδίο εφαρμογής και πολλές χρήσεις όπως πριστή ξυλεία, κατασκευή επίπλων, ξυλογλυπτική, μικροαντικείμενα, κουτιά συσκευασίας, ηχομόνωση, εσωτερικές πόρτες, κατασκευή κανό καθώς επίσης στις χαρτοβιομηχανίες και στις βιομηχανίες παραγωγής ξυλοπλακών όπως ινοσανίδες ή άλλα προϊόντα με βάση το ξύλο.

Χαρακτηριστικά Δενδρύλλιου
Διάθεση Σε γλαστράκι
Τύπος Δενρυλλίου invitro