Το Γκότζι μπέρι είναι φυτό με ξυλώδη κορμό φυλλοβόλο και μπορεί να φτάσει ως τα 4 μέτρα ανάλογα την ποικιλία, την καλλιέργεια και το κλάδεμα (μέση ετήσια ανάπτυξη 0,50-0,70εκ.). Τα φύλλα του σχηματίζονται πάνω σε βλαστούς και είναι είτε εναλλασσόμενα είτε σε δέσμες των τριών ή περισσοτέρων. Το σχήμα τους είναι ή λογχοειδές σαν πλατιά αιχμή δόρατος ή ωοειδές σαν αβγό. Έχουν διαστάσεις περίπου 7 εκ. μήκος και 3,5 εκ. πλάτος με τις άκρες τους να είναι τραχιές ή κυκλικές.

Έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται περίπου 35 με 40 ημέρες από την έναρξη της ανθοφορίας έως την ημέρα που ένας καρπός είναι έτοιμος, ώριμος για συγκομιδή. Επάνω στα στελέχη σχηματίζονται από 1 έως 3 άνθη που έχουν 1 με 2 εκατοστά πλάτος και είναι ερμαφρόδιτα. Ο κάλυκας που αποτελείται από πέταλα σε σχήμα καμπάνας ή σωληνωτά, που δημιουργούνται σε μικρούς, τριγωνικούς λοβούς. Η στεφάνι του κάλυκα, που σχηματίζεται από τα πέταλα του άνθους, έχει χρώμα μοβ ή πορφυρό, με πλάτος 9-14χιλ. και διαθέτει πέντε ή έξι λοβούς μικρότερους από το σωλήνα. Οι στήμονες διαθέτουν ανθήρες που ανοίγουν. Στο βόρειο ημισφαίριο η περίοδος άνθησης παρατηρείται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και η ωρίμανση τον καρπών μέχρι τον Οκτώβριο, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο και το κλίμα.

Το φυτό προτιμά περιοχές με υψηλή συνολική έκθεση στον ήλιο, μέτρια υγρασία του εδάφους, αντιστέκεται στην ξηρασία αυξάνοντας την παραγωγή του όταν ποτίζεται. Το γεγονός που καθιστά το φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία είναι ότι είναι αρκετάβαθύρριζο με αποτέλεσμα μετά τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης να μην έχει ανάγκη τα συχνά ποτίσματα και μεγάλες ποσότητες νερού. Προτιμά τα καλά στραγγισμένα εδάφη για την αποφυγή διαφόρων παθογόνων εδάφους, πλούσια σε οργανική ουσία, παρουσιάζει μια φοβερή ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες (φετινές μετρήσεις στην Βόρεια Ευρώπη έδειξαν ότι αντέχει στους -25oC). Προτιμά αλκαλικά εδάφη με ιδανικό ΡΗ 7-8 (συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου), αλλά αναπτύσσεται και σε μικρότερο του 6,5 και EC:< 0,5 (ηλεκτρική αγωγιμότητα). Το γκότζι από την φύση του έχει μία άριστη προσαρμοστικότητα σε όλους τους τύπους των εδαφών και στις διάφορες κλιματολογικές συνθήκες.

Για να έχουμε μία καλλιέργεια η οποία θα μας δίνει ένα προϊόν με άριστα χαρακτηριστικά θα πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή της ποικιλίας, η οποία θα μας δίνει ένα προϊόν με μεγάλη διάρκεια μετασυλλεκτικής ζωής, παραγωγικό, πρώιμο στην ωρίμανση, μεγάλο μέγεθος, άριστη γεύση, συνεκτικό και καλής ποιότητας καρπό. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες που καλλιεργούνται για τον συγκεκριμένο καρπό αλλά η ποικιλία που παρουσιάσει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για της στρεμματικές αποδόσεις και για τα καλά της ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι η NQ-1 ή No 1 από το Ninq-qiκαρπός διασταύρωσης παλαιοτέρων ποικιλιών και συγκεκριμένα "DA MA YE" και "Zao Ma Ye" και είναι καρπός του Ινστιτούτου Ningxia αυτόνομη περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η συγκεκριμένη ποικιλία μετά από έρευνα 8 ετών βρέθηκε πως είναι 44% περισσότερο παραγωγική από την παλαιότερη.

Το φυτό Goji Berry

Η Μυκόρρριζα, είναι μία συνεργασία που συμβαίνει φυσικά μεταξύ φυτών και ωφέλιμων μυκήτων. Από τη στιγμή που αυτοί οι εδαφικοί μύκητες έρθουν σε επαφή με τις ρίζες του φυτού, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ένα δίκτυο από μυκηλιακές ίνες αναπτύσσεται, αυξάνοντας την απορρόφηση του νερού και των θρεπτικών συστατικών, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη του φυτού και βελτιώνοντας την υγεία του. Ο μύκητας αναπαράγεται και παραμένει στις ρίζες και στο έδαφος για όλη την υπόλοιπη ζωή του φυτού. Η ενδο-μυκόρριζα εισχωρεί μέσα στα κύτταρα της ρίζας και αναπτύσσει συνεργασία με το φυτό.

Βίντεο Goji Berry

Προϊόντα Goji Berry