Φυτά Παυλώνιας Υβρίδιο Belissia

Φυτά Παυλώνιας Υβρίδιο Belissia

Κωδικός προϊόντος: fit103
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα

Προέλευση

Υβρίδιο του φυτού Paulownia Elongata με Paulownia Fortune διασταυρωμένο με Paulownia Elongata. H Bellissia είναι μία ποικιλία δέντρου μεγάλης παραγωγικότητας για υψηλής ποιότητας ξυλεία. Αυτή η καλλιεργητική ποικιλία έχει δυνατότητα μεγάλου ύψους και έχει επιλεγεί ειδικά για εύκρατο κλίμα και είναι η καλύτερη επιλογή για φύτευση monostem ( δέντρο σε απόσταση το ένα με το άλλο)

Χαρακτηριστικά

Αντοχή σε χαμηλή θερμοκρασία -20oC
Ετήσια ανάπτυξη τον 1ο Χρόνο 5-6 m
Ετήσια ανάπτυξη του κορμού σε διάμετρο                      3-5 cm
Μέγιστο ύψος Πάνω από 15 m
Τεχνική ενδυνάμωσης φυτού Κατά την διάρκεια του πρώτου χρόνου
Διαδοχική φύτευση 4-5 ( σε 8-9 περιόδους)
Ανθοφόρα φυτά Πυκνά σε σύγκριση με P. Tomentosa
Ανθοφορία Μετά από 2 χρόνια καλλιέργειας
Απαίτηση εδάφους Σύμφωνα με τον πίνακα
1 κυβικό Ξυλείας 6-7 χρόνια ( θερμότερο, υποτροπικό κλίμα)

Τα τελευταία χρόνια και μετά από μεγάλο διάστημα ερευνών, Ισπανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν δυο νέα υβρίδια ύστερα από διασταύρωση των ποικιλιών P (Fortunei & Elongata). Έτσι, προέκυψε η Paulownia Clon invitro 112 και η Cotevisa 2 που είναι και η σημαντικότερη λόγω της γρήγορης ανάπτυξης και της καλής ποιότητας ξύλου που παράγει. Αυτά τα δύο υβρίδια έχουν ήδη εγκλιματιστεί στις κλιματολογικές συνθήκες της Ευρώπης και με αντοχή σε θερμοκρασίες -25 έως +45 και προκύπτουν φυτά τα οποία μπορούν να φτάσουν σε 3 με 4 χρόνια τα 15 έως 20 μέτρα ύψος. Η Cotevisa 2 (υβρίδιο) και η Sang Tong (άριστο υβρίδιο) δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν από σπόρο όπως κάνουν οι περισσότεροι διότι δεν μπορούν να περάσουν τα ίδια γενετικά χαρακτηριστικά στα νεαρά φυτά με αποτέλεσμα, ξύλο κατώτερης ποιότητας και υπερβολικά αργή ανάπτυξη του φυτού. Στα υβρίδια αυτά λοιπόν για να έχουμε άριστα αποτελέσματα θα πρέπει να τα πολλαπλασιάσουμε με την μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας σε invitro κατάσταση. Πρόκειται για μία σύγχρονη μέθοδο αγενούς πολλαπλασιασμού η οποία γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε εργαστήριο από επιστήμονες Γεωπόνους και Βιολόγους, και κατά την οποία επιτυγχάνεται η ομοιομορφία και η άριστη ποιότητα των φυτών ανεξαρτήτου ποσότητας τα οποία φυτά είναι απαλλαγμένα από τυχόν ιώσεις και παθογένειες.

Τα δέντρα συνήθως φυτεύονται μεγάλες αποστάσεις όπως 3,5x3,5 μέτρα (82 δέντρα ανά στρέμμα), 4x4 μέτρα (62 δέντρα ανά στρέμμα) ή 5x5 μέτρα (40 δέντρα ανά στρέμμα) για φυτείες που προορίζονται για παραγωγή πολύτιμου τεχνικού ξύλου. Το ξύλο της Παυλώνιας είναι ελαφρύ (300 με 350 κιλά ανά κυβικό μέτρο ή 0,30 με 0,35 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό), σχετικά σκληρό, με καλή μικροδομή και γενικά έχει υψηλή αξία. Έχει πολλά πλεονεκτήματα, δε στρεβλώνει εύκολα, αντέχει στην υγρασία και τη σήψη και δεν εμφανίζει σχίσιμο μετά από κάρφωμα. Ένα δέντρο Παυλώνιας μπορεί να παράγει 1 κυβικό μέτρο τεχνικού ξύλου (σε ευνοϊκά περιβάλλοντα και με σωστή καλλιέργεια και φροντίδα) και επομένως η στρεμματική απόδοση να φθάσει τα 62 με 82 κυβικά μέτρα ξυλείας (σε ηλικία 8 με12 έτη). Κατάλληλοι δασοκομικοί χειρισμοί είναι απαραίτητοι για την παραγωγή πολύτιμου τεχνικού ξύλου όπως η απομάκρυνση των παράφυλλων και των μασχαλιαίων νεαρών κλαδίσκων τα πρώτα 3 έτη και το κατάλληλο κλάδεμα για τη δημιουργεία άκλαδου κορμού σε ένα ύψος τουλάχιστον 8-10 μέτρων. Οι τιμές του ξύλου (πριστή ξυλεία) της Παυλώνιας ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα, την κατηγορία διαβάθμισης και την επεξεργασία. Για παράδειγμα η τιμή ξύλου προέλευσης Κίνας κατηγορίας (Ε) είναι περίπου 300€ ανά κυβικό μέτρο ενώ το ξύλο προέλευσης Αυστραλίας κυμαίνεται στα 1.500€ ανά κυβικό μέτρο (ανάλογα με την ποιότητα και κατηγορία διαβάθμισης).

Χρήσιμες πληροφορίες

Η μεγαλύτερη πυκνότητα οδηγεί σε ανταγωνισμό για χώρο ανάμεσα στα δέντρα και επιβραδύνει την ανάπτυξη τους μετά τα πρώτα 3-4 χρόνια. Η χαμηλή πυκνότητα οδηγεί σε γρηγορότερη αρχική ανάπτυξη η οποία μειώνει την ποιότητα της ξυλείας. Η μεγαλύτερη πυκνότητα δεν έχει να κάνει με την εμπορική αποτελεσματικότητα, η ανάγκη της μείωσης των φυτών συνδέεται με τα έξοδα εκρίζωσης και λίπανσης για να σταματήσουμε την αναγέννηση από τη ρίζα και τελικά οι κορμοί 3-4 ετών δεν έχουν αρκετό όγκο για τη χρήση ξυλείας.

Πότισμα της φυτείας PAULOWNIA

Ηλικία φυτών Λίτρα Περίοδος ποτίσματος
Από 1η ως 8η εβδομάδα 3-5 lt νερό 2-3 ημέρες
3-4 μήνες 6-10 lt νερό 3-5 ημέρες
5-7 μήνες 10-12 lt νερό 5-7 ημέρες
2η ως  4η σεζόν 40-50 lt νερό 7 ημέρες ( ή 20-25 lt δύο φορές την εβδομάδα)

Κατά την Φύτευση βεβαιωθείτε ότι υπάρχει τουλάχιστον 60% υγρασία( πρέπει να τοποθετηθεί σταγόνα) και κατά την διάρκεια του 1ου μήνα μετά τη φύτευση το έδαφος δεν πρέπει να έχει κάτω από 50% υγρασία. Το επίπεδο υγρασίας ελέγχεται κάθε 1-2 ημέρες. Συνήθως είναι αρκετό αν βεβαιωθούμε ότι ποτίζεται αρκετά κάθε 7-14 ημέρες την 1η σεζόν. Το αμμώδες έδαφος θα χρειαστεί πιο πολύ νερό από το αργιλώδες, αλλά αν ποτίζουμε υπερβολικά το αποτέλεσμα θα είναι η φύρα και η έκπλυση των θρεπτικών συστατικών της ρίζας. Είναι φυσιολογικό η Paulownia να μαραθεί κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας- είναι ένας μηχανισμός για την αποφυγή της υπερβολικής εξάτμισης. Αν τα δέντρα μαραθούν λόγω ζέστης, αλλά το έδαφος είναι υγρό μην ποτίζεται γιατί διακινδυνεύεται να σαπίσει η ρίζα. Αν υπάρχει αρκετή υγρασία, τα φύλλα του θα επανέλθουν το βράδυ. Η σταδιακή μείωση του ποτίσματος με την ανάπτυξη του φυτού είναι δυνατή, αλλά σε μία χρονιά ξηρασίας τα μεγαλύτερα σε ηλικία δέντρα θα χρειαστούν πότισμα. Το πότισμα είναι βασικό κυρίως για τα νεότερα φυτά έως 3 μήνες. Φαίνεται ότι έχουμε πιο πολλές απώλειες της Paulownia λόγω υπερβολικού ποτίσματος παρά όταν ρίχνουμε λιγότερο νερό.

Απαιτήσεις εδάφους και θρεπτικών συστατικών

   

No Παράμετροι Επιτρεπόμενο Όριο
1. Μηχανική σύνθεση – περιέχει physic πυλό Έως 30 %
2. Ph 5.00-8.50
3. Σύνθεση διαλύτη νερού Κάτω από 1%
4. Βάθος χώματος Πάνω από 90cm
5. Βάθος εδαφικού ορίζοντα Πάνω από 40cm
6. Ολική αραιότητα ύλης Πάνω από 50%
7. Πυκνότητα χώματος Περίπου 1,3g/cm3
8. Υπόγειο βάθος νερού Κάτω από 2,00m
9. Υψόμετρο Έως 700m σε εύκρατο κλίμα (υψόμετρο σε πιο θερμές περιοχές)
10. Μέση ετήσια θερμοκρασία 13-25 0C
11. Μέγιστο Τ 0C Πάνω από 40,0 0C
12. Ελάχιστο T 0C -20.0 0C

  

 

Χαρακτηριστικά Δενδρύλλιου
Διάθεση Σε γλαστράκι
Τύπος Δενρυλλίου invitro