Φυτά Παυλώνιας Υβρίδιο με Νούμερο

Φυτά Παυλώνιας Υβρίδιο με Νούμερο

Κωδικός προϊόντος: fit104
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα

Προέλευση: Υβρίδιο του Paulownia Elongata με Pawlownia Fortune διασταυρωμένο με Paulownia Tomentosa. Τo συγκεκριμένο υβρίδιο είναι εξαιρετική ποικιλία μεγάλης παραγωγικότητας για υψηλής ποιότητας ξυλεία. Αυτή η καλλιεργητική ποικιλία έχει δυνατότητες μεγάλου ύψους και έχει επιλεγεί ειδικά για εύκρατα ή θερμά υποτροπικά κλίματα και είναι η καλύτερη επιλογή κυρίως για φύτευση monostem (κάθε δέντρο μόνο του σε απόσταση)

Χαρακτηριστικά

Αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες -22 0C
Ετήσια ανάπτυξη τον 1ο χρόνο 5-6m
Μέγιστο ύψος Πάνω από 13m
Ετήσια ανάπτυξη του κορμού σε διάμετρο 6-10 cm
Τεχνική ενδυνάμωσης φυτού Τον 1ο χρόνο καλλιέργειας
Διαδοχική φύτευση 4-5 ( σε 4-6 περιόδους)
Ανθοφόρα φυτά Πυκνά σε σύγκριση με P. Tomentosa
Ανθοφορία Μετά από 1-2 χρόνια καλλιέργεια
Απαίτηση εδάφους Σύμφωνα με τον πίνακα
Παραγωγή 1 Κυβικό ξυλείας 5-6 χρόνια(για εύκρατο κλίμα 4-5 (για θερμό υποτροπικό κλίμα)

Τα τελευταία χρόνια και μετά από μεγάλο διάστημα ερευνών, Ισπανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν δυο νέα υβρίδια ύστερα από διασταύρωση των ποικιλιών P (Fortunei & Elongata). Έτσι, προέκυψε η Paulownia Clon invitro 112 και η Cotevisa 2 που είναι και η σημαντικότερη λόγω της γρήγορης ανάπτυξης και της καλής ποιότητας ξύλου που παράγει. Αυτά τα δύο υβρίδια έχουν ήδη εγκλιματιστεί στις κλιματολογικές συνθήκες της Ευρώπης και με αντοχή σε θερμοκρασίες -25 έως +45 και προκύπτουν φυτά τα οποία μπορούν να φτάσουν σε 3 με 4 χρόνια τα 15 έως 20 μέτρα ύψος. Η Cotevisa 2 (υβρίδιο) και η Sang Tong (άριστο υβρίδιο) δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν από σπόρο όπως κάνουν οι περισσότεροι διότι δεν μπορούν να περάσουν τα ίδια γενετικά χαρακτηριστικά στα νεαρά φυτά με αποτέλεσμα, ξύλο κατώτερης ποιότητας και υπερβολικά αργή ανάπτυξη του φυτού. Στα υβρίδια αυτά λοιπόν για να έχουμε άριστα αποτελέσματα θα πρέπει να τα πολλαπλασιάσουμε με την μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας σε invitro κατάσταση. Πρόκειται για μία σύγχρονη μέθοδο αγενούς πολλαπλασιασμού η οποία γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε εργαστήριο από επιστήμονες Γεωπόνους και Βιολόγους, και κατά την οποία επιτυγχάνεται η ομοιομορφία και η άριστη ποιότητα των φυτών ανεξαρτήτου ποσότητας τα οποία φυτά είναι απαλλαγμένα από τυχόν ιώσεις και παθογένειες.

Τα δέντρα συνήθως φυτεύονται μεγάλες αποστάσεις όπως 3,5x3,5 μέτρα (82 δέντρα ανά στρέμμα), 4x4 μέτρα (62 δέντρα ανά στρέμμα) ή 5x5 μέτρα (40 δέντρα ανά στρέμμα) για φυτείες που προορίζονται για παραγωγή πολύτιμου τεχνικού ξύλου. Το ξύλο της Παυλώνιας είναι ελαφρύ (300 με 350 κιλά ανά κυβικό μέτρο ή 0,30 με 0,35 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό), σχετικά σκληρό, με καλή μικροδομή και γενικά έχει υψηλή αξία. Έχει πολλά πλεονεκτήματα, δε στρεβλώνει εύκολα, αντέχει στην υγρασία και τη σήψη και δεν εμφανίζει σχίσιμο μετά από κάρφωμα. Ένα δέντρο Παυλώνιας μπορεί να παράγει 1 κυβικό μέτρο τεχνικού ξύλου (σε ευνοϊκά περιβάλλοντα και με σωστή καλλιέργεια και φροντίδα) και επομένως η στρεμματική απόδοση να φθάσει τα 62 με 82 κυβικά μέτρα ξυλείας (σε ηλικία 8 με12 έτη). Κατάλληλοι δασοκομικοί χειρισμοί είναι απαραίτητοι για την παραγωγή πολύτιμου τεχνικού ξύλου όπως η απομάκρυνση των παράφυλλων και των μασχαλιαίων νεαρών κλαδίσκων τα πρώτα 3 έτη και το κατάλληλο κλάδεμα για τη δημιουργεία άκλαδου κορμού σε ένα ύψος τουλάχιστον 8-10 μέτρων. Οι τιμές του ξύλου (πριστή ξυλεία) της Παυλώνιας ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα, την κατηγορία διαβάθμισης και την επεξεργασία. Για παράδειγμα η τιμή ξύλου προέλευσης Κίνας κατηγορίας (Ε) είναι περίπου 300€ ανά κυβικό μέτρο ενώ το ξύλο προέλευσης Αυστραλίας κυμαίνεται στα 1.500€ ανά κυβικό μέτρο (ανάλογα με την ποιότητα και κατηγορία διαβάθμισης).

Χρήσιμες πληροφορίες

Η μεγαλύτερη πυκνότητα οδηγεί σε ανταγωνισμό ανάμεσα στα δέντρα και επιβραδύνει την ανάπτυξη τους μετά από 3-4 πρώτα χρόνια. Χαμηλή πυκνότητα οδηγεί σε μεγαλύτερη αρχική ανάπτυξη η οποία μειώνει την ποιότητα του ξύλου. Η μεγαλύτερη πυκνότητα δεν έχει να  κάνει με τα εμπορικά αποτελέσματα, η ανάγκη του περιορισμού των φυτών έχει σχέση με τα έξοδα ερίζωσης και λίπανσης για να σταματήσετε την αναγέννηση από τη ρίζα και τελικά οι κορμοί που είναι 3-4 ετών δεν έχουν όγκο δεν είναι αρκετοί για την χρήση τους για ξυλεία.

Πότισμα της φυτείας PAULOWNIA

 

Ηλικία φυτών Λίτρα Περίοδος ποτίσματος
Από 1η ως 8η εβδομάδα 3-5 lt νερό 2-3 ημέρες
3-4 μήνες 6-10 lt νερό 3-5 ημέρες
5-7 μήνες 10-12 lt νερό 5-7 ημέρες
2η ως  4η σεζόν 40-50 lt νερό 7 ημέρες ( ή 20-25 lt δύο φορές την εβδομάδα)

Κατά την φύτευση βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι υγρό τουλάχιστον 60% (πρέπει να τοποθετήσετε σταγόνα) και κατά τη διάρκεια του 1ου μήνα φύτευσης η υγρασία δεν πρέπει να είναι κάτω από 50%. Το επίπεδο υγρασίας ελέγχεται κάθε 1-2 ημέρες. Συνήθως είναι εντάξει αν βεβαιωθείτε ότι ποτίζεται αρκετά κάθε 7-14 μέρες την 1η σεζόν. Το αμμώδης έδαφος χρειάζεται πιο πολύ νερό απ’ ότι το αργιλώδες, αλλά αν ποτίζουμε πάρα πολύ θα έχουμε φύρα και έκπλυση των θρεπτικών συστατικών της ρίζας. Η Paulownia είναι φυσιολογικό  να μαραίνεται τις ζεστές ημέρες- αυτός είναι ένας μηχανισμός για να αποφεύγει την υπερβολική εξάτμιση. Αν το δέντρο μαραίνεται λόγω ζέστης αλλά το έδαφος είναι υγρό μην ποτίζεται γιατί διακινδυνεύεται να σαπίσει η ρίζα. Αν το δέντρο έχει αρκετή υγρασία, τα φύλλα του θα επανέλθουν το βράδυ. Η σταδιακή μείωση του νερού με την ανάπτυξη του φυτού είναι δυνατή, αλλά σε μία χρονιά ξηρασίας τα μεγαλύτερα σε ηλικία φυτά θα χρειαστούν πότισμα. Το πότισμα είναι κρίσιμο για τα νεότερα φυτά έως 3 μήνες. Φαίνεται ότι έχουμε πιο πολλές απώλειες της Paulownia λόγω του πολύ ποτίσματος παρά όταν τα ποτίζουμε λιγότερο.

Απαιτήσεις εδάφους και θρεπτικών στοιχείων

Η επιλογή εδάφους για φύτευση πρέπει να είναι σε χώμα σύμφωνα με τις παραμέτρους από τον παρακάτω πίνακα ή θα πρέπει να συνδυαστούν με την εφαρμογή του λιπάσματος.

 

No Παράμετροι Επιτρεπόμενο Όριο
1. Μηχανική σύνθεση – περιέχει physic πυλό Έως 30 %
2. Ph 5.00-8.50
3. Σύνθεση διαλύτη νερού Κάτω από 1%
4. Βάθος χώματος Πάνω από 90cm
5. Βάθος εδαφικού ορίζοντα Πάνω από 40cm
6. Ολική αραιότητα ύλης Πάνω από 50%
7. Πυκνότητα χώματος Περίπου 1,3g/cm3
8. Υπόγειο βάθος νερού Κάτω από 2,00m
9. Υψόμετρο Έως 700m σε εύκρατο κλίμα (υψόμετρο σε πιο θερμές περιοχές)
10. Μέση ετήσια θερμοκρασία 13-25 0C
11. Μέγιστο Τ 0C Πάνω από 40,0 0C
12. Ελάχιστο T 0C -20.0 0C

 

 

Χαρακτηριστικά Δενδρύλλιου
Διάθεση Σε γλαστράκι
Τύπος Δενρυλλίου invitro