Έχει κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα και μια γλυκιά γεύση περίπου ίδια με της σταφίδας. Μπορούν να φαγωθούν ωμά στην νωπή τους μορφή είτε αποξηραμένα να χρησιμοποιηθούν στην ζαχαροπλαστική στη μαγειρική σαν αφέψημα από αποξηραμένα φύλα Goji berry - γκότζι μπέρι (βλέπε συνταγές), σαν τονωτικό ενεργειακό ποτό επειδή περιέχει ταυρίνη η οποία είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ που πρέπει να λαμβάνεται από την διατροφή για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι ισχυρή πηγή βιταμίνης C και A, περιέχει περισσότερη καροτίνη από το καρότο, 18 διαφορετικά αμινοξέα, 21 μεταλλικά ιχνοστοιχεία και 29 διαφορετικά λιπαρά οξέα μια ιδανική πηγή πρωτεϊνών.

Ο καρπός του Goji Berry

Ο καρπός του περιέχει σημαντικά ποσοστά σε υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Περιέχει περίπου 60% της μάζας του σε υδατάνθρακες, 12% σε πρωτείνες, 10% λίπος, 10% σε ίνες, έχοντας μια θερμιδική αξία 343,9 Kcal/100gr αποξηραμένου καρπού και ένα σύμπλεγμα πολύτιμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων εκ των οποίων μερικά από τα σημαντικότερα είναι:
Ασβέστιο (Ca) μεταλλικό στοιχείο το οποίο βρίσκεται στον σκελετό και στα δόντια, διανέμεται στα νεύρα στους μύες (συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού μυός) και στο αίμα. Το ασβέστιο συνεργάζεται με τον φώσφορο για την υγεία των οστών και την μυϊκή λειτουργία. Το ισοζύγιο ασβεστίου φωσφόρου πρέπει να είναι 2:1. Συνιστώμενη ημερήσια πρόληψη: 500-1000 mg. To goji berry - γκότζι μπέρι περιέχει 110mg/100gr καρπού περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Σίδηρος (Fe) Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες σε κάθε κύτταρο του οργανισμού και η οποία βρίσκεται μέσα στα ερυθρά κύτταρα του αίματος. Μία ήπια μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του οργανισμού σπανίως γίνεται αντιληπτή και μπορεί να περάσει απαρατήρητη, εκτός εάν τύχει να κάνετε εξετάσεις αίματος. Με την έλλειψη σιδήρου ο άνθρωπος εμφανίζει συμπτώματα κόπωσης, αδυναμίας, έχει τάσεις λιποθυμίας, ωχρό δέρμα, ταχυκαρδία, αδυναμία συγκέντρωσης και κακή διάθεση. Το goji berry - γκότζι μπέρι θεωρείται μια άριστη πηγή σιδήρου και καλύπτει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης περιέχοντας 9 mg /100gr.

Κάλιο (Κ) Ο  άνθρωπος χρειάζεται καθημερινά 3000mg K για τις ανάγκες του από τα οποία 1600 mg βρίσκονται στα 100gr καρπού. Η έλλειψη καλίου είναι αιτία πρόκλησης ψηλής πίεσης και κατά κάποιο τρόπο μειώνει την πίεση σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση και μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο (καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο).
Σελήνιο (Se) Το σελήνιο βρίσκεται στο έδαφος συγκεντρώνεται στα φυτά και από εκεί περνά στον άνθρωπο με την κατανάλωση του καρπού και βρίσκονται στα περισσότερα τρόφιμα. Θεωρείται πως οριακές ελλείψεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών , όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Εκτιμάται πως 30-40mg είναι αρκετά για μια ημερήσια δόση. Το goji berry - γκότζι μπέρι περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες για τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού.
Ψευδάργυρος (Zn) είναι μέταλλο απαραίτητο για τον οργανισμό σε μικρές ποσότητες γι αυτό και ανήκει στα μικροθρεπτικά συστατικά. Προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις ιώσεις και ασθένειες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών, είναι απαραίτητος για την παραγωγή πρωτεϊνών συμμετέχει στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματος και έχει πρωτεύουσα σημασία για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.

Τρόφιμο

Μερίδα

Σίδηρος

Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας

150g

6mg

Φασόλια (όσπρια)

200g

5mg

Σαρδέλες κονσέρβα

100g

5mg

Δημητριακά πρωινού (ελέγξτε την ετικέτα)

30-45g

4mg

Αποξηραμένα σύκα

4g

3mg

Σκούρο κρέας γαλοπούλας

120g

2mg

Σουσάμι

20g

2mg

Πράσινα λαχανικά στον ατμό

90g

1mg

Γκότζι μπέρι

100g

9mg

Οι ιδιότητες του το καθιστούν ένα από τα κυριότερα τρόφιμα για την υγεία και ευεξία του ανθρώπου. Θεωρούνται "σούπερ τρόφιμα" (super foods) και χαρακτηρίστηκαν από το περιοδικό TIMES στις 24 Ιουλίου 2005 ως σούπερ φρούτο της χρονιάς.
Με την κατανάλωση του goji berry - γκότζι μπέρι επιτυγχάνετε καλύτερη κυκλοφορία και μείωση γλυκόζης στο αίμα, βοηθά αρκετά τα άτομα περασμένης ηλικίας να αντιμετωπίσουν προβλήματα όρασης και ιδιαίτερα αυτό εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Κινέζοι θεραπευτές χρησιμοποιούν τα μούρα Goji berry - Γκότζι μπέρι αρκετούς αιώνες και απολαμβάνουν τα οφέλη από τις θεραπευτικές ιδιότητες των καρπών. Η Κινέζικη ιστορία αναφέρει για την χρήση των μούρων στα μοναστήρια εξαιτίας των σημαντικών αντιγηραντικών ιδιοτήτων που έχουν και για το φαινόμενο της αύξησης του προσδόκιμου ζωής λόγο των μεγάλων ποσοτήτων αντιοξειδωτικών που περιέχουν.    Οι μοναχοί κατανάλωναν μούρα για να ανακτήσουν την υγεία τους και να παραμείνουν νέοι και δραστήριοι, παρατηρώντας ότι με τη συχνή χρήση σταμάτησε το πρόβλημα τριχόπτωσης της κεφαλής.
Θεωρείται πως ο καρπός προμηθεύει τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται για τις καθημερινές ανάγκες.
Στην σημερινή εποχή με το άγχος που μας διακατέχει το κάπνισμα το υπερβολικό στρες η μόλυνση του περιβάλλοντος η έλλειψη σωματικής άσκησης και η έκθεση μας στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου οι οποίες προκαλούν πρόωρη γήρανση και μερικές φορές καρκίνο του δέρματος, οι φτωχές πολλές φορές ή ακόμη περισσότερο οι κακές διατροφικές επιλογές έχουν σαν αποτέλεσμα οι ελεύθερες ρίζες να τραυματίσουν τα κύτταρα και να προκαλούν βλάβες στο DNA του ανθρώπου με αποτέλεσμα την εξασθένηση και τελικά στην κατάπτωση του οργανισμού. Με μια ημερήσια κατανάλωση goji berry - γκότζι μπέρι 20-30 γραμμάρια βοηθάμε τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στα οξειδωτικά καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για διάφορες νοσηρές καταστάσεις και μπορούν πολλές φορές να μας οδηγήσουν σε εκφυλιστικές παθήσεις όπως: στο καρδιαγγειακό σύστημα, νευρολογικές λειτουργίες νόσος του Πάρκινσον, νόσος Alzheimerκατάθλιψη και πολλά άλλα.

Βίντεο Goji Berry

Προϊόντα Goji Berry