Η πυκνότητα φύτευσης του Γκότζι μπέρι - Goji berry διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο καλλιέργειας (συμβατικό ή βιολογικό) τον τρόπο κλαδέματος, το γεωργικό μηχάνημα με το οποίο θα γίνει η καλλιέργεια. Βλέπουμε ότι στην Κίνα καλλιεργείται αρκετά πυκνά, στη χώρα μας προτιμότερο θα ήταν μια πιο αραιή φύτευση περί τα 170 φυτά το στρέμμα, ήτοι 2 μέτρα πυκνότητα φύτευσης στη σειρά και περί τα 3 μέτρα σειρά με σειρά περίπου, χωρίς αυτό βέβαια να είναι δεσμευτικό ως προς την τελική απόφαση.

Εάν φυσικά δεν υπάρχει πρόβλημα καλλιεργήσιμης έκτασης μπορούμε κάλλιστα να πάμε σε πιο αραιή φύτευση, περιορίζοντας κατά κάποιο τρόπο προβλήματα είτε εντομολογικά είτε φυτοπροστασίας.

Η καταλληλότερη εποχή φύτευσης είναι το Φθινόπωρο και η άνοιξη χωρίς όμως να υπάρχει κανένα απόλυτος πρόβλημα εάν έχουμε επάρκεια νερού να κάνουμε την φυτεία μας καθόλη την διάρκεια του έτους καθότι τα φυτά είναι φυτεμένα σε πλαστικό κύπελλο διαστάσεων 10x10x17.

Αφού γίνουν λοιπόν οι κατάλληλες εργασίες οι οποίες αφορούν την καλλιέργεια και την σωστή διαμόρφωση του εδάφους όργωμα, φρέζα καλλιεργητής ή οποιοδήποτε άλλο μηχανικό μέσο μία τρύπα ? λάκκος βάθους 30 με 40 εκατοστά και πλάτος 20 είναι αρκετή για την τοποθέτηση του φυτού.

Είναι απαραίτητο πριν την φυτεία και μέσα στην τρύπα - λάκκο να κάνουμε χρήση μυκόρριζας ενός ωφέλιμου για το φυτό εδαφικού μύκητα ο οποίος όταν μέσα σε λίγες εβδομάδες έρθει σε επαφή με τις ρίζες του φυτού, ένα δίκτυο από μυκηλιακές ίνες αναπτύσσεται, αυξάνοντας την απορρόφηση του νερού και των θρεπτικών συστατικών, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη του φυτού βελτιώνοντας την υγεία του (ο συγκεκριμένος μύκητας δεν αφορά μόνο την καλλιέργεια του Γκότζι μπέρι αλλά όλες τις πολυετής καλλιέργειες).

Επίσης μπορούμε να κάνουμε χρήση κατά την φυτεία οργανικής ουσίας που τόσο λείπει από τα Ελληνικά εδάφη βλέπε κοπριά χωνεμένη είτε ζεόλιθου και ατταπουλγίτη καθώς επίσης και χρήση χημικών ή οργανοχημικών ή ακόμη καλύτερα βιολογικών λιπασμάτων για όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν βιολικά πάντα με βάση την εδαφολογική ανάλυση που θα έχουμε κάνει στο χωράφι μας και σύμφωνα με τις δικές μας οδηγίες καθότι επιστήμονες συνάδελφοι Γεωπόνοι είμαστε ελάχιστοι στην Ελλάδα που ασχολούμαστε με την καλλιέργεια.

Μετά την φυτεία και στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας επειδή το φυτό είναι αδύνατο χρειάζεται υποστύλωση στην αρχή με ένα απλό καλάμι ή ξύλο και για τα επόμενα χρόνια κάτι πιο σοβαρό, ξεκινώντας από ένα πάσσαλο έως μερική ή ολική υποστύλωση.

Για τους βιοκαλλιεργητές επειδή απαγορεύεται η χρήση χημικών, χρήσιμο θα είναι η τοποθέτηση γεωυφάσματος για την αποφυγή των ζιζανίων.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΤΩΝ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΦΥΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΓΡΑΜΜΩΝ
100
2,50 μ.
 
4,00 μ.
 
120
2,40 μ.
 
3,47 μ.
 
140
2,30 μ.
 
3,10 μ.
 
160
2,20 μ.
 
2,84 μ.
 
180
2,10 μ.
2,65 μ.
200
2,00 μ.
2,50 μ.
240
1,90 μ.
2,19 μ.
260
1,80 μ.
2,13 μ.

Βίντεο Goji Berry

Προϊόντα Goji Berry