Φουντουκιά
Extra Giagli

Η Έξτρα Γιαγλί είναι μια ποικιλία που ωριμάζει τον Σεπτέμβριο. Προέρχεται από την Τουρκία. Ως δέντρο έχει χαμηλή ανάπτυξη και μπορεί να συγκομιστεί από το έδαφος με ευκολία. Ο καρπός της έχει ημισφαιρικό σχήμα, έχει καστανό χρώμα και μέτριο μέγεθος. Έχει λεπτό περικάρπιο που αποχωρίζεται εύκολα από το σπέρμα του. Το σπέρμα του αποτελεί το 56% του καρπού. Είναι εκλεκτή ποικιλία. Παρουσιάζει παρενιαυτοφορία. Το φυλλώδες περίβλημά του τον καλύπτει μερικώς.

Φουντουκιά
Ennis (Έννις)

Προέρχεται από το πανεπιστήμιο του Oregon, ΗΠΑ. Ως δέντρο έχει μέση ανάπτυξη, μέση-πλαγιόκλαδη συμπεριφορά και μπορεί να διαμορφωθεί ως δέντρο. Έχει μεγάλη παραγωγή. Ο καρπός της ποικιλίας Έννις είναι μεγάλου μεγέθους και σχήματος ωοειδούς. Το βάρος τους καρπού κυμαίνεται μεταξύ 3,1-4,6 γρ. και το χρώμα του ανοιχτό καστανό με ελκυστικές ραβδώσεις. Το σπέρμα είναι γλυκό, εύγεστο, με λεία επιφάνεια και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 46-48%. Η ανθεκτικότητα του στα ακάρεα που προσβάλουν τους οφθαλμούς είναι μέση. Η ανθεκτικότητα της στο EFB είναι χαμηλή. Χρησιμοποιείται κυρίως για πώληση καρπού με κέλυφος.

Φουντουκιά
Tonda Di Giffoni

Είναι Ιταλική ποικιλία με μεσαίο μέγεθος καρπού και μετρίου στρογγυλού σχήματος, το βάρος της είναι περίπου 2,5gr. Η πιο μεγαλόκαρπη ποικιλία (στις Ιταλικές/Ισπανικές/Αμερικάνικες ποικιλίες). Ωριμάζει νωρίς το Σεπτέμβριο και οι επικονιαστές αυτής της ποικιλίας είναι tonda gentile romana.

Φουντουκιά
Tonda Gentile Delle Langhe

Είναι Ιταλική ποικιλία με μεσαίο μέγεθος καρπού και σχήμα μέτριου στρογγυλού σχήματος και το βάρος της είναι περίπου 2,3gr, 47% απόδοση ψύχας. Παρουσιάζει υψηλή μετασυλλεκτική αντοχή, ιδανική είτε για ακελύφωτα είτε για ψημένα. Ωριμάζει προς τα τέλη Αυγούστου και οι επικονιαστές αυτής της ποικιλίας είναι η camponica και cosford.

Φουντουκιά
Tonda Gentile Romana

Είναι Ιταλική ποικιλία με μεσαίο μέγεθος καρπού καισχήμα μέτριου στρογγυλού σχήματος και το βάρος της είναι περίπου 2,5gr και 45% απόδοση ψύχας. Παρουσιάζει καλή παραγωγικότητα, καλή αποφλοίωση, είναι ανθεκτική στο κρύο και τον τετράνυχο. Επικονιαστής αυτής της ποικιλίας είναι η tonda di giffoni.

Βίντεο Φουντουκιάς