Δενδρύλλιο Βερικοκιάς

Δενδρύλλιο Βερικοκιάς

Κωδικός προϊόντος: fit055
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα

H βερικοκιά είναι φυλλοβόλο, οπωροφόρο δέντρο και καλλιεργείται σε όλες τις χώρες της γης που έχουν εύκρατο κλίμα. Η Βερικοκιά είναι δέντρο με σφαιροειδές σχήμα και αρκετές απλωτές διακλαδώσεις. Μπορεί να φτάσει σε ύψος από 6- 9 μέτρα. Τα φύλλα της είναι οδοντωτά, πλατιά (σε σχήμα αβγού ή καρδιάς), στιλπνά στην επάνω επιφάνεια και φέρουν αδένες και παράφυλλα πάνω στο μίσχο Η βερικοκιά χρειάζεται σχετικά κρύο χειμώνα. Σε νότιες περιοχές που ο χειμώνας είναι ήπιος, δεν ανθίζει κανονικά και χάνει τους οφθαλμούς της. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και στους -25ο C και χρειάζεται θερμό καλοκαίρι για να αποδώσει. Στην περιοχή της Χαλκιδικής στη ποικιλία Luizet παρατηρείται οφθαλμόπτωση την άνοιξη, λόγω ανεπάρκειας χαμηλών θερμοκρασιών. Η Βερικοκιά καρποφορεί είτε σε βλαστούς ενός έτους ή σε μικρά κλαδάκια 2- 5 εκ., τα ονομαζόμενα «λογχοειδή». Το άπλετο ηλιακό φως είναι το κλειδί για να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή του δένδρου.

Η Βερικοκιά εισέρχεται στην καρποφορία από το 3ο- 4ο έτος από τη φύτευσή της και την αυξάνει προοδευτικά για να φθάσει σε πλήρη ακμή παραγωγής το 12ο-16ο έτος, όταν σε ελεύθερο σχηματισμό και ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να ξεπεράσει τα 100 κιλά. Συνήθως εξακολουθεί να παρουσιάζει πλούσιες αποδόσεις μέχρι το 35- 40 έτος της ηλικίας της.

Για την καλλιέργεια της Βερικοκιάς, τα πιο κατάλληλα εδάφη είναι αυτά με μία μέση σύσταση και λεπτή υφή. Τα εδάφη στα οποία αποδίδει καλύτερα είναι τα καλά στραγγιζόμενα, βαθιά και πηλώδη, ενώ ακατάλληλα θεωρούνται τα αμμώδη και ξερά εδάφη. Είναι, όμως, περισσότερο ανθεκτική στη ξηρασία από τη Ροδακινιά. Το κατάλληλο pH εδάφους για τη Βερικοκιά κυμαίνεται μεταξύ 6.0- 7.0. Ανήκει στη κατηγορία των δένδρων που έχουν περιορισμένη ανθεκτικότητα στα άλατα, είτε του νερού, είτε του εδάφους, γι’ αυτό δεν είναι κατάλληλη για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες (ακόμα και στους -25ο C) και χρειάζεται θερμό καλοκαίρι για να αποδώσει. Αν και τα δέντρα είναι ανθεκτικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όταν υπάρχει δυνατό και ξαφνικό κρύο ή παγετός τότε οι ανθοί της καταστρέφονται. Επίσης, πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν αλλοιώσεις στον καρπό. Τα δέντρα χρειάζονται καλό πότισμα την περίοδο της ανθοφορίας τους. Η Βερικοκιά χρειάζεται σχετικά κρύο χειμώνα. Σε νότιες περιοχές που ο χειμώνας είναι ήπιος, δεν ανθίζει κανονικά και χάνει τους οφθαλμούς της. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Χαλκιδικής, στην ποικιλία «Luizet» παρατηρείται οφθαλμόπτωση την άνοιξη, λόγω ανεπάρκειας χαμηλών θερμοκρασιών. Επισημαίνεται ότι η βερικοκιά δεν πρέπει να φυτεύεται σε περιοχές με υγρή και βροχερή άνοιξη, διότι είναι ευαίσθητη σε ασθένειες και το καταλληλότερο σημείο για τη φύτευσή της είναι σε θέση που να εκτίθεται στον ήλιο.