Φουντουκιά Tonda Di Giffoni

Φουντουκιά Tonda Di Giffoni

Κωδικός προϊόντος: fit044
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα

Διαθέσιμες επιλογές

Μέγεθος Δενδρυλλίου :
Κανονικού μεγέθους
Μεγάλου μεγέθους
Πολύ μεγάλου μεγέθους

Η φουντουκιά είναι αγγειόσπερμο,φυλλοβόλο φυτό και ανήκει στο γένος Corylus της οικογένειας Betulaceae. Η φουντουκιά είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα οι θαμνώδεις ποικιλίες. 

Αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και προτιμά τα υγρά και δροσερά μέρη. Στο έδαφος δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις, ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών. Η συγκομιδή γίνεται όταν τα φουντούκια παίρνουν χρώμα καστανό. Στη συνέχεια αφαιρούνται τα περιβλήματα τους και τοποθετούνται σε ειδικούς κλιβάνους για να ξηραθούν. Έπειτα, διοχετεύονται σε ειδικά μηχανήματα για το σπάσιμο του κελύφους, τους σπαστήρες φουντουκιών. Επειδή η φουντουκιά είναι αυτόστειρο φυτό, κατά τη φύτευση πρέπει να φυτεύεται και δεύτερη ποικιλία/είδος ως επικονιαστής. Η αναλογία επικονιαστή προς κύρια ποικιλία είναι 1:8. Ο καρπός είναι έτοιμος προς συλλογή από τα τέλη Αυγούστου προς αρχές Σεπτεμβρίου όταν αποχωρίζεται εύκολα από το φυλλώδες περίβλημα του και το σπέρμα παίρνει καφέ χρώμα.  Μετά τη συλλογή, ξεραίνονται μέχρι να αποκτήσουν υγρασία 8-10% και αν αποθηκευτούν σε θερμοκρασία 2,5- 4,5°C διατηρούνται χωρίς αλλοίωση μέχρι και ένα χρόνο. Οι αποδόσεις της φουντουκιάς εξαρτώνται κυρίως από την ποικιλία. Κατά μέσο όρο η απόδοση ενός δέντρου φουντουκιάς ανέρχεται σε 3-4 κιλά. 

Είναι Ιταλική ποικιλία με μεσαίο μέγεθος καρπού και μετρίου στρογγυλού σχήματος, το βάρος της είναι περίπου 2,5gr. Η πιο μεγαλόκαρπη ποικιλία (στις Ιταλικές/Ισπανικές/Αμερικάνικες ποικιλίες). Ωριμάζει νωρίς το Σεπτέμβριο και οι  επικονιαστές αυτής της ποικιλίας είναι  tonda gentile romana.