Φουντουκιά Ennis (Έννις)

Φουντουκιά Ennis (Έννις)

Κωδικός προϊόντος: fit041
Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα

Διαθέσιμες επιλογές

Μέγεθος Δενδρυλλίου :
Κανονικού μεγέθους
Μεγάλου μεγέθους
Πολύ μεγάλου μεγέθους

Η φουντουκιά είναι αγγειόσπερμο,φυλλοβόλο φυτό και ανήκει στο γένος Corylus της οικογένειας Betulaceae. Η φουντουκιά είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα οι θαμνώδεις ποικιλίες. 

Αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και προτιμά τα υγρά και δροσερά μέρη. Στο έδαφος δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις, ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών. Η συγκομιδή γίνεται όταν τα φουντούκια παίρνουν χρώμα καστανό. Στη συνέχεια αφαιρούνται τα περιβλήματα τους και τοποθετούνται σε ειδικούς κλιβάνους για να ξηραθούν. Έπειτα, διοχετεύονται σε ειδικά μηχανήματα για το σπάσιμο του κελύφους, τους σπαστήρες φουντουκιών. Επειδή η φουντουκιά είναι αυτόστειρο φυτό, κατά τη φύτευση πρέπει να φυτεύεται και δεύτερη ποικιλία/είδος ως επικονιαστής. Η αναλογία επικονιαστή προς κύρια ποικιλία είναι 1:8. Ο καρπός είναι έτοιμος προς συλλογή από τα τέλη Αυγούστου προς αρχές Σεπτεμβρίου όταν αποχωρίζεται εύκολα από το φυλλώδες περίβλημα του και το σπέρμα παίρνει καφέ χρώμα.  Μετά τη συλλογή, ξεραίνονται μέχρι να αποκτήσουν υγρασία 8-10% και αν αποθηκευτούν σε θερμοκρασία 2,5- 4,5°C διατηρούνται χωρίς αλλοίωση μέχρι και ένα χρόνο. Οι αποδόσεις της φουντουκιάς εξαρτώνται κυρίως από την ποικιλία. Κατά μέσο όρο η απόδοση ενός δέντρου φουντουκιάς ανέρχεται σε 3-4 κιλά. 

Προέρχεται από το πανεπιστήμιο του Oregon, ΗΠΑ. Ως δέντρο έχει μέση ανάπτυξη, μέση-πλαγιόκλαδη συμπεριφορά και μπορεί να διαμορφωθεί ως δέντρο. Έχει μεγάλη παραγωγή. Ο καρπός της ποικιλίας Έννις είναι μεγάλου μεγέθους και σχήματος ωοειδούς. Το βάρος τους καρπού κυμαίνεται μεταξύ 3,1-4,6 γρ. και το χρώμα του ανοιχτό καστανό με ελκυστικές ραβδώσεις. Το σπέρμα είναι γλυκό, εύγεστο, με λεία επιφάνεια και σε ποσοστό επί του καρπού περίπου 46-48%. Η ανθεκτικότητα του στα ακάρεα που προσβάλουν τους οφθαλμούς είναι μέση. Η ανθεκτικότητα της στο EFB είναι χαμηλή. Χρησιμοποιείται κυρίως για πώληση καρπού με κέλυφος.